Plahotniuc POATE pretinde la funcția de Prim-ministru

Ziua de astăzi nu vrea să se sfîrșească, ori, în ajun de anul nou, fie el și pe vechi, nu se doarme!

După decizia  Președintelui Nicolae Timofti de a respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc, online-ul moldovenesc pur și simplu a sărit în aer.

Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru, având în vedere şi faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere”, se spune în declaraţia emisă de instituţia prezidenţială.

Dar, Nicolae Timofti trebuie să (re)vadă această hotărîre a Parlamentului:

http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=346744

hot

Apoi, declarația Președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, din data de 10.04.2015, vis-a-vis de posibilitatea lui Vlad Filat de a ocupa funcția de Prim-ministru:

„Vorbeam de hotărârea din 22 aprilie. Domnul Filat a avut rezultate foarte bune în alegerile din 30 noiembrie. El acum poate fi prim-ministru. PLDM a rămas partid cu vocație majoritară în Parlament. El poate ocupa orice funcție în stat, oamenii l-au votat. În cazul în care ar avea loc alegeri anticipate, atunci aceiași oameni ar veni la guvernare” 

ZN1

Deci, în primul rînd Vlad Plahotniuc și-a depus mai întîi demisia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, apoi fracțiunile PLDM-PCRM au votat pentru demiterea lui, au demis o persoană care de jure și de facto nu mai deținea funcția respectivă.

În al doilea rînd, chiar și după acel așa-numit vot de neîncredere, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare generale, iar Vlad Plahotniuc, ca și în cazul lui Vlad Filat, a înregistrat rezultate foarte bune în alegeri, iar PDM a rămas partid cu vocație majoritară în Parlament.

Și în al treilea rînd, Președintele Nicolae Timofti a fost cel care l-a decorat pe Plahotniuc cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție din țara noastră, care evident, nu poate fi acordă unei persoane asupra căreia planează careva suspiciuni.

Apoi, majoritatea parlamentară absolută a declarat în unanimitate și fără echivoc că Vlad Plahotniuc este propus pentru a fi desemnat în funcția de prim-ministru în strictă conformitate cu prevederile constituționale, inclusiv luînd act de hotărîrea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Decizia a fost formalizată de majoritatea absolută a deputaților din Parlament, iar potrivit Înaltei Curți, nu există deci nici un motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea adversa Preşedintelui.

Ca și concluzie, din punct de vedere juridic, Vlad Plahotniuc poate pretinde în continuare la funcția de Prim-ministru. Rămîne să vedem cum v-a acționa în continuare Președintele de țară, care în toți acești ani a avut 1% credibilitate în rîndul cetățenilor și asupra căruia, apropo, planifică suspiciuni de integritate, deoarece l-a trimis la tratament psihiatric forțat pe disidentul Gheorghe David în 1987, lucru pe care Președintele l-a și recunoscut.

Anunțuri

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s