Maia Sandu – economistă sau populistă? De ce a aderat la PLDM în timpul furtului miliardului?

Pe wikipedia scrie că Maia Sandu este economistă. A și lucrat pe specialitate în echipa socialistului Igor Dodon, pe timpul cînd acesta era comunist și ocupa funcția de Ministru al Economiei. Apoi, martorii Maiei Sandu și televiziunea partenerilor ei din Frankfurt o prezentau ca fiind moldoveanca ce a lăsat Banca Mondială și salariul anual de sute de mii de dolari de acolo pentru cei 10 000 (?) de lei de la Ministerul Educației.
A ocupat funcția de Ministru al Educației. Aceeași televiziune a Țopilor și presa lui Lucinschi ne spune că a fost cel mai reformator ministru. Însă, la o simplă căutare pe google sau pe site-ul ministerului, în afară de instalarea camerelor de luat vederi din școli, care a fost defapt un proiect mai vechi și optimizarea făcută aiurea a școlilor, nu găsești nimic bun. Mai mult, în școlile care urmau să fie lichidate, întîi s-au spălat mai multe sute de mii de lei, pe reparații chipurile și alte cheltuieli. Iar corupția din școli a înflorit, în timp ce directorii se înverzeau. Acele camere din sălile de BAC au mărit doar mita. Prin tîrg nu odată am auzit că pentru o notă de 9 sau 10 la un examen, se achita direct la Ministerul Educației pînă la 400 euro. Sau o reformă adevărată ar fi trebuit să schimbe din temelii sistemul educațional. Liceenilor de exemplu ar fi trebuit să li se dea posibilitatea de a-și alege obiectele pe care să le studieze, în funcție de preferințe și de planurile de viitor. Dar asta e o altă temă la care voi reveni.
Unii vor spune că Maia Sandu nu a reușit să reformeze sistemul educațional pentru că este economistă. Chiar așa? Nu știu cum voi, dar eu n-am auzit-o niciodată pe această economistă să ne vorbească despre economie în termeni economici. În plus, alde Natalia Morari și Lorena Bogza, sau paretenerii ei de la Jurnal TV, niciodată n-au întrebat-o nimic despre economie și cum anume își propune ea, ca economistă, să rezolve principalele probleme din domeniu.
Spre comparație, în cadrul emisiunii ÎnPROfunzime, jurnalistul Vasile Botnaru i-a reproșat lui Igor Dodon, la fel economist de profesie precum e Maia Sandu, de ce nu vorbește despre economie, despre lucruri concrete din economie. Sper foarte mult ca domnul Botnaru, data viitoare cînd invitata Lorenei Bogza va fi Maia Sandu, să-i reproșeze același lucru. Deși nu cred.
Revenind la experiența Maiei Sandu de la Banca Mondială… probabil din acest motiv aceasta a semnat pentru garanția miliardului furat de la BEM. Lucru pe care unii preferă să-l treacă cu vederea. Mai ales partenerii Țopa și Năstase.

Oficial, Maia Sandu a devenit președinte de partid. Partid constituit din foștii membri și „prieteni” ai PLDM. Apropo de partidul lui Filat, e foarte curios că Maia Sandu la PLDM a aderat pe 7 septembrie 2014, exact în timpul cînd în Moldova avea loc cel mai mare jaf din istoria sa, furtul miliardului. Dar atunci Maia Sandu a preferat să tacă și să semneze tot ce putea semna în calitate de ministru și să spună în fața a zeci de mii de oameni că a ales să adere la PLDM pentru că a primit tot sprijinul necesar de la acest partid. Deci dacă Iurie Leancă a fost un simplu Prim-ministru, cine a fost Maia Sandu?

Probabil acel sprijin a fost de ordin financiar, pentru că crearea și întreținerea unui partid, costă bani, mulți bani. Iar ce spune Maia Sandu despre cotizațiile de partid, sunt povești. Pentru că în mod paradoxal, în timp ce spune ea că în Moldova sărăcia devine tot mai apăsătoare, membrii ei de partid, puțini la număr și săraci, adună din cotizații sume tot mai mari de bani. Deja sute de mii de lei. Și tot Maia Sandu spune că în partidul ei sunt mai multe filtre, prin care trec toți înainte de a deveni membri. Se pare însă că oameni precum fostul Procuror al Chișinăului, Ivan Diacov, dar și fostul Președinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, despre care presa scria că a fost implicat în delapidare de fonduri din bugetul raionului, au reușit totuși să treacă de filtrele Maiei Sandu. 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s