Hărțile și propaganda

Zilnic pe rețelele de socializare se distribuie diverse hărți. Unioniștii distribuie harta României interbelice sau a României unite cu Republica Moldova, fără Bugeac și Bucovina ucraineană. Adepții moldovenismului primitiv distribuie harta țării medievale Moldova, care are în componența sa și Transnistria. La fel și unii unioniști bagă Transnistria în componența României Mari. Cei noatalgici după pâine și salam de două copeici distribuie harta fostei URSS.

Și toate aceste hărți au o singură țintă: propaganda.

Și nu este pentru prima dată când hărțile se fac și promovează în scopuri propagandistice. În timpul marelor conflicte militare, de asemenea se lansau tot felul de hărți, care în spatele culorilor şi ale desenelor simbolice se ascundeau adevăratele mesaje.
Hărţile deci nu sunt doar reprezentări convenționale și micșorate a unor suprafețe de pământ, dar mai spun și adevărate poveşti, descriu războaiele, planuri secrete sau sunt frumoase caricaturi.


(Hartă din 1941. Preşedintele Franklin Roosevelt şi premierul Winston Churchill într-o luptă de supremaţie asupra continentului african.)

(Hartă britanică ce înfăţişează situaţia politico-militară de la începutul primului război mondial)

(Hartă din 1941, realizată de nemţii ce au ocupat Franţa, închipuindu-l pe Churchill drept o caracatiţă.)


(În Japonia, în perioada războiului, au fost tiparite hărți propagandistice pentru copii cu prezentarea teritoriilor înainte și după desfășurarea acțiunilor militare.)

(Chiar dacă Coreea a rămas divizată după cel de-al doilea război mondial, în Coreea de Nord, harta țării este reprezentată doar ca fiind Coreea unificată

Și exemple sunt foarte multe, în dependență de țară și trecutul istoric, sau planuri de viitor. Important este să cunoaștem istoria adevărată și geografia, ca să nu cădem pradă hărților propagandistice.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s