Mai bine două sărbători decât două bătăi :D

plugusoruledited
Azi e ajun de Sfântul Vasile, ori ajun de Anul Nou, după vechiul calendar. Unii se arată tare deranjați că în Moldova se sărbătorește aproape orice și pe nou și pe vechi. Dar eu nu văd care-i problema. Doar mai bine două sărbători, decât două bătăi. Nu credeți? 😀

La mine în sat, Bălășești, azi se umblă cu uratul. Se vestește de bine, de sănătate, de voie bună. Cu uratul am umblat și eu de mic copil. Tatăl meu, Vasile, mi-a făcut trăistuță. Unii probabil nu mai știu ce înseamnă acest cuvânt. Și mai aveam un clopoțel mare, de aramă. Umblam cu uratul doar la rude, nani de botez și prieteni de familie. Ei, dar și la profesori, la preot și primar. Ca să nu fac drumuri în plus, de cu seară îmi desenam pe o foaie harta cu drumurile din sat, pe care indicam toate casele pe care trebuia să le urez. Mai repetam urătura, îmi pregăteam trăistuța, clopoțelul și aștptam a doua zi.

Chiar dacă, de obicei cu uratul se umblă pe înserate, când eram mic nu prea aveam răbdare, așa că tot băteam la cap părinții să-mi dea voie să mă pornesc la auzul primului clopoțel.
Nu știum cum alții, dar eu am fost învățat să spun urătura în voce tare și răspicat, cu intonație. Așa ca să placă gazdei și să fie bucuroasă că i-am urat de bine.
Uratul în ajun de Sfântul Vasile, mai ales în ierni bune, cu multă zăpadă ca anul ăsta, reprezintă pentru mine cea mai frumoasă tradiție de iarnă. Și nu trebuie deloc să vă certați din cauza tradițiilor. Unii urează după calendarul nou, alții după calendarul vechi, însă important este ca tradițiile să fie respectate și transmise mai departe. Și la fel de importantă este omenia. Plăcerea de a-i primi pe cei care promovează tradițiile și de a-i asculta. Pentru că țin minte ce supărat eram pe oamenii care își țineau proțile încuiate în această zi. Acei oameni erau cei mai mari dușmani pentru toți copiii.

Se înserează. Pregătesc traista și am plecat cu uratul. 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s